Ніжність вовка: «Історія Джеффрі Дамера» як незручна, але влучна правда

Буденність зла
8/10

21 вересня на Netflix вийшов новий міні-серіал шоураннерів Райана Мерфі та Ієна Бреннана «Історія Джеффрі Дамера». У найкоротші терміни той вирвався у лідери з переглядів в Європі та США і став чи не найскандальнішим на цей момент проектом Мерфі як шоураннера.  Редакція Flashforward Magazine подивилася міні-серіал і розповідає, чому знімати правдивий та гострий художній твір у наші часи дуже небезпечно.

Джеффрі Дамер – тихий окулярик, який винаймає квартиру 213 в одному з найменш безнапасних районів Мілуокі за адресою Північна 25-а вулиця, 924. Втім, із завидною регулярністю через витяжку з житла Дамера в сусідню квартиру, де живе афроамериканка Гленда Клівленд, тягне неприємний запах і нестямні чоловічі крики.  Для поліції Джеффрі Дамер – справжнісінька біла пляма, наперекір всім підозрілим обставинам з його боку.  Але навіть у таких умовах він одного разу припускається помилки.

Пізніше в інтерв'ю журналісту Стоуну Філліпсу Джеффрі Дамер, засуджений до 15 довічних термінів за вбивства 17 чоловіків з особою жорстокістю, зізнається:

Я думаю, що для злочинців дуже низько намагатися звинувачувати у своїх гріхах інших людей, наприклад родичів, або ж умови, в яких вони росли й жили  Мені здається, що це просто спосіб уникнути відповідальності. Мої батьки та рідні поняття не мали про те, чим я займався, вони не несуть абсолютно ніякої відповідальності за все це. У всьому винен лише я один.

«Історія Джеффрі Дамера» зовсім не нагадує звичний для Райана Мерфі кітчевий паноптикум, і навіть на тлі нерівної «Американської історії злочинів» цей проект стоїть окремо.  Райан Мерфі, що все більш очевидно перетворюється на помісь Аарона Спеллінга і Джона Уотерса, в «Ретчед» лише освоював ті чи інші трансгресивні кіномовні прийоми. Але саме у «Дамері» ця трансгресія стає домінантним елементом авторської мови.

Безумовно, і раніше – у тій же «Американській історії жахів» – було помітно, що з усього інструментарію хоррору Райан Мерфі віддає перевагу «естетиці огидного» та наголошує на візуальному шоку.  «Історія Джеффрі Дамера» заходить у ньому максимально далеко для звичайних глядачів, раз у раз розкидаючи жирні натяки на некрофілію головного героя і заливаючи екран нудотною брудновато-жовтою корекцією, яка одночасно викликає асоціації з «Золотою рукавичкою» Фатіха Акіна чи «Ніжністю вовків» Уллі Ломмеля.

Неприємної фізіології в серіалі справді достатньо, проте найкращими сценами серіалу зрештою виявляються виключно ті, де немає ніякого «м'яса», але де є вдосталь психології.  Епізоди «Стаючи Джеффрі Дамером» і «Лайонел» дозволяють розкрити з різних сторін не тільки самого маніяка, але і його батьків.  Особливий акцент Мерфі робить на фігурі батька. З одного боку, той винний у придушенні сексуальності сина, але з іншого – він не побоявся зізнатися про свої аналогічні девіантні думки, які у сина посилилися багаторазово.

Очевидна скандальність серіалу для американської кінокритики та твіттер-публіки криється в амбівалентності серіалу. «Історія Джеффрі Дамера» виглядає не як маніфест на захист маргіналізованих груп, а скоріше як бадьорий експлотейшн з болісною атмосферою з практично повною відсутністю моралізаторства на тему «як небезпечно жити в Америці».  Само собою, соціальний коментар у серіалі є, але дозовано і без однобокості. Авторський фокус теж далеко не завжди фіксується на самому Дамері:  історії його жертв виявляються не менш важливими, ніж лінія серійного вбивці, який ближче до фіналу вже нахабно насолоджується власною медійністю.

Але Мерфі дозволяє собі дивне для сьогодення: не робити з жертв Джеффрі Дамера невинних овечок. Він бажає показувати їх більш-менш об'єктивно – наскільки це можливо з тими, хто був садистськи вбитим та розчленованим.  Перед глядачем постає галерея звичайнісіньких людей, з усіма їх пороками і амбіціями, зі складними стосунками з родичами і які часто перебувають у конфлікті із самими собою.  Зустріч з Джеффрі Дамером для них спочатку не була чимось екстраординарним. Лише один момент у житті, ще одне побачення на одну ніч, можливо, навіть ще один шанс вирватися з бідності та постійного пригнічення.  Найбільш вичерпними з погляду занурення у внутрішній світ жертв Дамера стають два епізоди: «Епізод один», в якому Дамер знімає в клубі Трейсі Едвардса, і «Мовчазний», повністю присвячений глухонімому Тоні Хьюзу.

Режисери серіалу – а серед них Дженніфер Лінч, Періс Барклай та сам Грегг Аракі – показують зсередини світ американських гей-клубів, римських лазень і дешевих квартир на одну ніч не тільки як центри миттєвої похоті, але і як місця, що наповнені відчуттям загрози та насильства.  «Історія Джеффрі Дамера» практично не викликає жодних асоціацій з «Вбивством Джанні Версаче», де були явні спроби зрівняти Ендрю Кьюненена та його жертв.  Набагато ближчим за духом до цього серіалу виявляється еротичний гей-трилер «Круїзинг» Вільяма Фрідкіна, з його естетикою Tom of Finland, помноженою на садизм та імморалізм.

Багато в чому історія Дамера стала бенефісом Евана Пітерса – одного з постійних акторів Райана Мерфі, який раніше грав у «Американській історії жахів» та «Позі».  Численні звинувачення в романтизації образу гея-канібала Джеффрі Дамера в серіалі просто розбиваються на дрібні уламки через вкрай стриманий акторський перфоманс Пітерса.  Він грає Дамера не на одній ноті, одночасно показуючи як жахливу суть свого героя, так і його звичайність. І ось це лякає найбільше.

В акторській палітрі Евана Пітерса практично немає ніяких жирних мазків або виразної нервозності, але образ сексуального хижака створюється ним ще в першому епізоді, де Дамер вже сформований як серійний вбивця з купою скелетів у шафі.  Контрастом до зовні малоемоційної гри служать актори Нісі Неш і Річард Дженкінс, які грають відповідно Гленду Клівленд і Лайонела Дамера.  На тлі їх часом експресивної гри помітно стає щось зовсім нелюдське, властиве Дамеру.

Зрештою, справжнім героєм серіалу виявляється навіть не Джеффрі, Гленда або численні родичі вбитих, а й сам час. Епоха, що породила не лише Дамера, а й поліцейських, які практикують системний расизм та гомофобію, чиновників різних рівнів, для яких Дамер не був занадто підозрілим  типом, а шановним громадянином США та звичайних людей, для котрих є нормою ділити інших ті чи інші сорти і розпоряджатися хто з них має право жити, а хто ні.  Дамер, за Райаном Мерфі, швидше за все лише симптом хвороби, ніж сама хвороба, яка і в 2022 році залишається такою ж неоперабельною.

Демон трасгресивного мистецтва