Культ імені Двейна: як «Чорний Адам» не змінив ієрархію DC, а зробив ще гірше

Нащо це зняли?
4/10

Світова прем'єра кінокоміксу «Чорний Адам» відбулася 3 жовтня 2022 року та мала доволі невелике ексклюзивне кінотеатральне вікно у порівнянні з іншими проєктами DCU. Всупереч тому, що фільм отримав достатньо позитивні відгуки згідно з агрегаторами глядацьких оцінок, його доля в прокаті склалася сумно: збори ледве перевищили виробничий бюджет

Журналіст Flashforward Magazine Антоній Ходоровський розповідає, чому DC не вдається «продати» своїх персонажів масовому глядачу («Джокер» не рахується), а кожен новий фільм кіновсесвіту працює проти нього.

Розширений всесвіт DC продовжує триматися на майже утопічній ідеї: з'єднати в загальну сюжетну лінію свої фільми та спробувати якнайшвидше екранізувати історії найпопулярніших персонажів. Але з кожним новим проєктом стає очевидно - mission impossible. Після припинення співпраці зі Заком Снайдером, який з мінливим успіхом намагався вибудувати єдину стилістику потенційної франшизи, усі наступні екранізації коміксів перетворилися в жонглювання жанрами та нагадують повнометражні рекламні ролики брендової продукції. Найбільш відчайдушні прихильники завжди перебувають в режимі «очікування дива», тому (а ще через фанбазу Двейна Джонсона) «Чорний Адам» мав черговий кредит глядацької довіри. Але DC Universe вкотре доводить, що він все ще як той самурай, який немає мети, а лише шлях.

Роки нищівної критики, на жаль, не допомогли студійним босам зрозуміти чим саме людям подобаються кросовери. Замість того, щоб створити повноцінний origin Чорному Адаму, який би познайомив з персонажем, розповів його історію та мав самобутній зміст, сценарій перевантажили другорядними героями, що не були представлені раніше й виглядають як збори аутсайдерів, позбавлених грошей на сольні фільми.

Деякі з них (Циклон, Атомний руйнівник) ніяк не впливають на поточний сюжет та створюють зайве навантаження для VFX- художників, в арсеналі яких спецефекти десятилітньої давності. Але варто завважити: DC все ж подбало про глядача, що не знайомий з біографією залучених супергероїв. Видавництво створило чотири випуски коміксів, аби ті півтори людини, які дізналися про їх існування, прочитали приквели кожного члена Товариства Справедливості в контексті даного кіно (Black Adam: The Justice Society Files (2022—2022) ).

За основу для «Чорного Адама» використано як класичні графічні романи, так й перезапуски. Історія походження героя натхнена випуском Justice League (Volume 2) #19. Але ніякі комікси та їх канонічні аспекти не порівняються з тим впливом, що мав головний актор на загальну концепцію проєкту.

Отже, Чорному Адаму випала унікальна можливість зіграти Двейна Джонсона, а вигаданій країні Кандак перетворитися в збірний образ усіх фантастичних бойовиків, де актор мав задоволення отримати багатомільйонний гонорар. З непохитним завзяттям «Скеля» розкидає своїх супротивників, грає бровами по Станіславському та змінює ієрархію, а десь на просторах CGI-міста його жителі потерпають від злочинної організації «Інтербанда», армії мерців та, вибачте за меми з 2007-го, «Аццкого Сцотони», що прагне сісти на королівський трон. Це саме той вектор розвитку DC Universe, на який усі заслужили.

«Чорний Адам» став зайвим прикладом того, що концепція антигероя приваблює глядача, але її реалізація зазвичай все ще відбувається з огляду на канонічний шлях становлення протагоніста.

Персонаж дійсно знищує ворогів різноманітними способами: спопеляє живцем та відриває кінцівки. Але розповсюджується це лише на тих, хто змальований відвертим злочинцем. Моральні орієнтири та емпатія зрештою закінчують сюжетну арку героя типовим world peace. Проте, якщо звернути увагу на рівень жорстокості та мотивації Адама в першоджерелах (Наприклад, Infinite Crisis (2005) #6), стає зрозумілим, що DC не намагається відтворити образ антигероя, а лише адаптувати його для підліткової авдиторії.

«Чорний Адам» не доповнює попередні набутки кіновсесвіту, а лише створює ще більше прогалин у його світобудові. За яким принципом з’являються так звані металюди? Що спонукає їх об'єднуватися в окремі організації та чи успішно складається їх взаємодія із соціумом окремих країн? Ба більше, скільки ще абсурдно казкових сюжетів з класичної спадщини DC буде екранізовано, щоб топменеджмент компанії зробив висновки після чергового касового провалу та створив гідні інтерпретації своєї інтелектуальної власності?